30.9.14.

Smanjite rizik od moždanog udara - pijte i zeleni čaj i kafu



Američko udruženje kardiologa je objavilo da zeleni čaj i kafa smanjujui rizik od moždanog udara, posebno ako su oba napitka redovno konzumiraju. To je zaključak studije koja je trajala 13 godina, a ispitano je zdravstveno stanje 83.000 Japanaca starosti od 45 do 75 godina, među kojima nije bilo obolelih od raka ili kardiovaskularnih bolesti.  

Ljubiteljima kafe može da lakne
Ljudi koji su svakodnevno pili ili zeleni čaj ili kafu ili i jedno i drugo, imali su za 25-30 procenata manji rizik od onih koji su ređe konzumirali ove napitke.
Ustanovljeno je da oni koji su pili najmanje jednu šolju kafe dnevno imali su za oko 20 odsto manji rizik od moždanog udara u poređenju sa onima koji je retko piju. 
Dve do tri šolje zelenog čaja dnevno smanjuju rizik za 14 odsto, a kod onih koji su pili najmanje četiri šoljice smanjen je za 20 odsto.
Najmanje jedna šolju kafe ili dve šolje zelenog čaja dnevno smanjuju opasnost od izliva krvi u mozak za 32 odsto u poređenju sa onima koji retko piju ove napitke.
Ovakvo dejstvo kafe i zelenog čaja se prirpusuje njihovoj sposobnosti  da delimično sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka  u krvnim sudovima.
Evropsko udruženje kardiologa je takođe, prošlog meseca saopštilo rezultate istraživanja sa 130.000 učesnika u vezi sa beneficijama koje imamo od čaja. Rezime tog opširnog istraživanja je: ispijanje čaja smanjuje smrtnost  za gotovo četvrtinu, ali se to ne odnosi na smrtne slučajeve uzrokovane kardiovaskularnim oboljenjima.

Нема коментара:

Постави коментар