13.7.14.


Malarija - dobre vesti iz biljnog sveta


 Plazmodium prenosi jedna vrsta tropskog komarca Anopheles
Komarac je najsmrtonosnije biće na zemlji. Ovako mali insekt je uzrok smrti nekoliko stotina hiljada ljudi svake godine. Prenosnik je parazita plazmodium koji izaziva malariju, bolest od koje u Africi svakog minuta umre jedno dete, a godišnje umre oko 700.000 ljudi.
Protiv ove bolesti sada nema vakcine ni leka koja bi pružila punu zaštitu jer paratit koji je uzročnik postaje sve otporniji na medikamente koji se upotrebljavaju, a koji su takođe izvedeni iz biljaka. Materija skualene koji je sastavni deo sadšnje vakcine protiv malarije dobija se iz biljnih ulja pirinča, klice pšenice i masline. Opšetepoznato je da je kinin, lek protiv ove smrtonosne bolesti dobijen je iz biljke kininovac. Zbog toga ohrabruje otkriće da postoje dve nove biljke koje sadrže antimalarijske supstance.

Otkrića iz Brazila i Senegala


Caesalpinia pluviosa 
Otkriveno je da stabljika i kora brazilske biljke Caesalpinia pluviosa sadrži etanol čiji bi ekstrakt mogao biti efikasan protiv dva glavna soja plazmodijuma. 
Caesalpinia je mahunarka koju lokalno stanovništvo koristi za lečenje mnogih mikrobnih bolesti. Biljka sadrži antivirusne, antimikrobne, antiinflamatorne i antioksidantne sastojke. Utvrđeno je da su neki od njih antimalarijski.
Istraživači su se najzad zainteresovali i za biljku Icacina senegalensis koju u Senegalu tradicionalno koriste za lečenje malarije. Pokazalo se da sirovi ekstrakt ove biljke deluje protiv parazita koji izaziva bolest.
Icacina senegalensis
Reč je o metanolu koji naučnici pokušavaju da ekstrahuju iz ove biljke i odstrane toksičnost koja može biti problem u dozama potrebnim za efikasno uništavnje plazmodiuma.



Нема коментара:

Постави коментар