16.8.14.

Lek za uvećanu prostatu – biljke pomažu


Istraživanja u Centru za hronične bolesti u Minaepolisu, pokazala su da neke biljke mogu da doprinesu poboljšanju stanja kod obolelih od benigne hiperplazije prostate. Ispitivano je šest biljnih jedinjenja koje narodna medicina u različitim delovima sveta koristi za lečenje prostate.

Rizična grupa za uvećanje prostate su
muškarci stariji od 45 godina
U toku tretmana koji je trajao 30 dana, ispitano je dejstvo biljih sastojaka iz jedne vrste severnoameričke palme Serenoa repens koja je već poznata i kod nas pod imenom Saw palmetto, zatim Hypoxis hemerocallidea -  južnoafrička zvezda ili afrički krompir, raži, korena koprive, ekstrakta afričkog drveta Pigeum Africanum i bundevinog semena. 
Utvrđeno je da ekstrakti ovih biljaka, samostalno, a naročito kombinovanjem njihovih sastojaka, daju dobre rezultate u slučajevima benignog uvećanja prostate. 
Postoje nagoveštaji, nedovoljno ispitani, da imaju uticaja i na rak prostate u ranoj fazi bolesti.
Ekstrakt Saw Palmetto se, u različitim oblicima, a najčešće kao kapsule je najrasprostranjeniji fitoterapeutski sastojak u lečenju uvećanja prostate i može se kupiti i kod nas. 


 Ruske biljne kapsule  za lečenje prostate

Kod učesnika u ovom istraživanju je konstatovan bolji protok mokraće i ređe noćno mokrenje. Istovetno deluju i fitosteroli koje sadrži 
južnoafrički krompir koji imaju anti-zapaljensko i anti-edemsko dejstvo.
Upotrebom raži dolazi do skromnog poboljšanja ukupnih uroloških simptoma, dok Pigeum Africanum ima veći potencijal za lečenje uvećane prostate. 
Koren koprive i bundevino seme imaju sasvim ogranićeno dejstvo, ali mogu biti efikasni u kombinaciji sa drugim biljnim ekstrakatima, kao što su Serenoa i Pigeum. 
Neželjena dejstva su uglavnom blaga i retka.
Zaključak ovih studija je da je fitohemikalija Serenoa repens iz palme Saw Pallmento, sama ili u kombinaciji sa drugim biljnim ekstrakatima, najefikasnija u tretmanu benigne hiperpalzije prostate. 
Sve u svemu, razmislite  o lečenju biljem -  biljke su jevtinije, dobro se podnose i neželjena dejstva su veoma retka.

Нема коментара:

Постави коментар