14.8.14.

Rak jetre - farmacija traži lek u biljkama


Na Ohajo univerzitetu u SAD počelo je obimno istraživanje biljnih sastojaka od kojih bi se mogao dobiti sintetički lek za hepatocelularni karcinom koji je i dalje glavni uzrok smrtnosti u svetu. Uprkos značajnim dostignućima u lečenju raka jetre, prognoza ostaje sumorna i pored mnogobrojnih opcija lečenja. 


Sorafenib, jedini lek koji je odobrila Američka agencija za hranu i lekove (FDA)  za tretman ovog tipa karcinoma, produžava vreme preživljavanja za manje od tri meseca, a mesečna terapija košta oko 5400 $. U toku primene,  pokazuje ozbiljne štetne efekte, uključujući i značajan rizik od krvarenja. Ovi nedostaci primorali su naučnike da potraže nove preventivne i terapijske pristupe za ovu bolest.
Od ranije je poznato da nekoliko fitohemikalija  ima ogroman potencijal u prevenciji i lečenju nekoliko vrsta karcinoma, posebno onih iz gastrointestinalnog trakta. Posebna pažnja je posvećena terpenoidima, biljnim jedinjenjima sa antitumorskim efektima koji se koriste za lečenje u Indiji i Kini.
Kupina je moćan antioksidant, ali i borac protiv raka jetre
Utvrđeno je da su terpenoidi korisni u prevenciji i terapiji nekoliko bolesti, uključujući rak i da imaju antimikrobno, antigljivično, antiparazitsko, antivirusno, anti-alergijsko, antiinflamatorno dejstvo, a neki od njih deluju i na podizanje imuniteta.
Veliki broj tih biljnih sastojaka zaustavlja rast mnogih vrsta ćelija raka, bez bilo kakve toksičnost u normalnim ćelijama. Pretkliničke studije pokazuju i da imaju preventive i terapijske efekte kod raka debelog creva, dojke, prostate i kože.
Istraživanje na Ohajo univerzitetu fokusirano je isključivo na rak jetre. In vitro  ispitivanje (ispitivanje “u epruveti”) pokazuje da biljno jedinjenje geraniol zaustavlja rast ćelija raka.
Ima ga u bergamotu, šargarepi, korijanderu, lavandi, limunu, limeti, muškatnom oraščiću, narandži, ruži, borovnici i kupini.
Do sada je utvrđeno i da indijska biljka  Andrographis paniculata (latinski naziv) sprečava apoptozu (programiranu ćelijsku smrt zdravih ćelija u tumorskim ćelijama).
Među biljkama koje se još ispituju su crni cohosh (Actaea racemosa), Astragalus, Gotu Kola (Centella asiatica), divlji kesten (Aesculus), Reiši pečurka (Ganoderma lucidum), Bosevelia, ženšen.
Fukokanthin sastojak iz morske alge i likopen iz paradajza su takođe pokazali značajnu antitumorsku aktivnost u ćelijama jetre.
Ispitivanja na životinjama su mnogo ređe, uprkos obećavajućim rezultatima in vitro studija. U ovakvim studijama, geraniol i limonen koji se nalazi u citrusima i daje im specifican miris su ponovo pokazali sposobnost suzbijanja karcinoma jetre. Escin iz divljeg kestena I ženšen suzbijaju rasr tumora kao i glicirizin iz sladića.


Нема коментара:

Постави коментар