28.8.14.

Rak dojke -  laneno seme zaustavlja razvoj tumora

Časopis Kliničko istraživanje raka objavio je rezultate studije u kojoj su pacijenti oboleli od raka dojke, 32 dana jeli kolače koji su sadržavali 25 grama lanenog semena. Reziltati su pokazali da je u tom periodu došlo do smanjenja tumorskih markera i povećanja programirane ćelijske smrti u bolesnom tkivu.

Samopregled omogućava
rano otkrivanje i lečenje oboljenja
Laneno seme je izuzetno hranljivo pa je to već dovoljan razlog da se uključi u ishranu. Glavni razlog povećanog interesovanja naučne javnosti za laneno seme je relativno visok nivo omega-3 masnih kiselina.
Od 2005. godine, naglo raste broj istraživanja lekovitih svojstava ovog semena koja potvrđuju Hipokratovo mišljenje da je to hrana i lek.
Dodatna testiranja na životinjama podržavaju taj zaključak. Kod imunosuprimiranih miševa kod kojih je uklonjen timus (centralni organ imunog sistema) koji su primali ekstrakt čistog lignana - fitoestrogena iz lanenog semena ustanovljeno je značajno smanjenje i rast dojke.
Kolači obogaćeni lanenim semenom
su ukusna i zdrava poslastica
Laneno seme ne samo što potiskuje proizvodnju ovog hormona slično kao sintetički lek Armidex.
Efekti anti-kancerogenog dejstva lanenog semena nisu ograničeni na rak dojke. Laboratorijskijm istraživanjima je utvrđeno da na sličan način deluje i kod raka prostate.  

Нема коментара:

Постави коментар