27.8.14.

Hronični bolovi - umesto tableta biljna ulja

Muči vas reuma, artritis, migrena ili neki drugi bol zbog kojeg ni danju ni noću nemate mira? Nemojte odmah posegnuti za tabletom. Pokušajte sa nekim alternativnim sredstvom koja su često efikasnija od sintetičkih lekova.




Etarska ili bazna biljna ulja donose brzo olakšanje i kod išijasa
Hronični bolovi su veoma čest zdravstveni problemi u svetu sa kojim je suočeno više od 1,5 milijardi ljudi. Nažalost, najviše ljudi odmah posegne za tabletama protiv bolova iako je poznato da konvencionalni lekovi mogu da izazovu štetne nuspojave.
Harvardski medicinski vodič upozorava da mogu da izazovu oštećenje jetre, glavobolju, stomačne probleme, vrtoglavicu i predstavljaju rizik od bubrežnih ili srčanih bolesti. 
Klivlend klinika napominje da ovi lekovi mogu da izazovu hormonski disbalans, konstipacije, depresije i mnoge druge neželjene sporedne efekte.
Zbog ovih neželjenih efekata, vredi uzeti u obzir alternativne mogućnosti kao što su eteraska ulja koja su koncentrisana biljna ulja. Studija objavljena u časopisu Molekuli 2011. godine je potvrdila da ova ulja, ulaskom u krvotok, utiču na mozak i centralni nervni sistem koji su odgovorni za prenošenje osećaja bola.
Biljna ulja su bezbednija, a
često i efikasnija
Međutim, i esenijalna ulja koja nisu tako jako koncentrovana i potpuno su bezbedna, mogu pomoći da sasvim otklonite ili bar ublažite bol. Posebno jaka analgetska svojstva imaju esencijalna ulja lavande, nane, kamilice, eukaliptusa, majorana, ruzmarina i majčine dušice.
Testirano je nekoliko metoda primene etarskih ulja- preko kože, oralno, čak i injekcije sa uljem, ali su testovi rađeni na životinjama i injekcije za sada nije moguće koristiti. Ostaju mogućnosti lokalne i oralne upotrebe, ali u tim slučajevima, na početku, treba biti obazriv zbog mogućnosti pojave alergijskih reakcija koje su veoma retke, ali je ne treba zanemariti. Uvek ih razblažite nekim baznim uljem - maslinovim, suncokretovim ili bademovim. Možete koristiti i kreme protiv reumatskih, artritičnih, zbog išijasa i drugih neuralgijskih bolova.

Нема коментара:

Постави коментар