12.8.14.

Zaustavite komarce - biljkama

Komarac je prenosnik smrtonosnih bolesti kao što su malarija i virus Zapadnog Nila, ali čak iako nisu od te smrtonosne vrste, već samo njegovo zujanje nervira, a ubod i svrab mogu biti prava noćna mora.  
Biljkama se možete uspešno odbraniti od ovih napasti, zaustavljajući ih na bezbednoj udaljenosti od svog tela. To možete učiniti na nekoliko načina.

Muškatla je naše najčešće sobno i baštensko cveće
Možete koristiti ulje citronele (tropskog limuna) poreklom iz Azije gde se odavno koristi protiv komaraca. Kod nas ga ima u bolje snabdevenim radnjama zdrave hrane ili kupite preko Ineterneta. Razblaženo, mažite na otkrivene delove tela, a isplativije je da napravite sveće ili baklje za dvorište sa ovim uljem.
Jeftiniji izbor je bilje sa našeg podneblja koje takođe sadrže citronela ulje, ali u  manjim količinama od tropskog limuna.
Mirišljave muškatle na prozoru ili u bašti takođe teraju komarce kao i matičnjak i bosiljak.
Još jedna dobra biljka je mačja trava koja se u našoj narodnoj medicini već dugo koristi kao lek za neplodnost. Po tome je i doblia naziv očajnica.
Divlja nana sadrži dovoljno pulegona, još jednog moćnog biljnog sastojka protiv komaraca.
UPOZORENJE: Nemojte koristiti divlju nanu ako ste trudni jer je poznato  da sastojak pulegon povećava rizik od pobačaja). 
Dovoljno je da izmrvite njihvo lišće i istrljate otkrivene delove tela.
Nevolja je što biljke koje utrljavate u kožu, odbijaju komarce za kratak period - obično manje od 30 minuta posle čega se mora ponoviti. 
Zbog toga je bolje da koristite sveće sa citronelom ili da sami napravite kreme od mešavine ovih  biljaka i uljem citronele.


Нема коментара:

Постави коментар