23.10.14.

Celer pomaže u borbi sa rakom





Ako vam je potreban razlog da uvrstite celer u svoju ishranu, možda da razmislite o ovome: istraživači su identifikovali u celeru sastojak koji pokazuje anti - tumorsku aktivnost. Deluje protiv nekoliko tipova karcinoma, uključujući pankreas, jajnike, jetru, tanko crevo, želudac, pluća i rak dojke.



Lek za rak je možda u našoj bašti
U in vitro ispitivanju je utvrđeno da sastojak apigenin u značajnoj meri zaustavlja rast ćelija raka. Iako je ovaj flavonoid je prisutan u različitim voća i povrća, celer je naročito bogat izvor tog biljnog jedinjenja.

Istraživanje su finansirale Nacionalne fondacije prirodnih nauka Kine i Amerike. Apigenin je mesec dana ubrizgavan u epitelne ćelije raka jajnika kod miševa, a oralno je primenjen kod miševa sa mikromestazama na plućima, u jetri, tankom crevu u želucu. 
Na kraju studije, istraživači su otkrili da je zaustavljen rast ovih tumora u različitim stepenima

Studija u Centru za istraživanja molekularnih karcinoma imali su slične rezultate sa rakom pankreasa. Istovremeno, naučnici na Univerzitetu Misuri su otkrili da apigenin smanjuje tumor dojke.

Ovo su prve studije koje su pokazale da je apigenin, koji se može izdvojiti iz celera u visokom stepenu efikasan protiv humanog karcinoma dojke nastalog pod uticajem hormonske terapije koji se preporučuju ženama u menopauzi.

Istraživači koji su došli do ovih saznanja veruju da će klinička istraživanja na ljudima biti teška jer finansijeri nisu zainteresovani. 
Apigenin se lako ekstrahuje iz biljaka pa farmaceutske kompanije neće mnogo profitirati od tretmana. Srećom, ne moramo da čekamo farmaceutske kompanije - možemo jednostavno uživati češće u specifičnom ukusu ovog povrća. 
Čak i bolje, možemo da uživamo u svežem soku od celera koji će nas štiti od bolesti. 
Važno je da budete sigurni da je celer koji koristite organski jer gajeni celer je među povrćem koje sadrži najviše pesticida.

Нема коментара:

Постави коментар