23.11.14.

Kineska biljna medicina osvaja svet


Narodna medicina širom sveta tradicionalno koristi bilje za održavanje zdravlja i lečenje bolesti. Biljni lek je glavni aspekt tradicionalne kineske medicine koja se fokusira na vraćanje ravnoteže između energije, tela i duha što je uslov za održavanje zdravlja, a ne lečenje određene bolesti ili zdravstvenog stanja. Za to se koriste složene kombinacije bilja, minerala i biljnih ekstrakata.


Fitoterapija je razvijena kao deo kineske kulture 200 godina pre nove ere i u prvom veku nove ere je već bio sistematizovan spisak lekovitog bilja i biljnih formulacija i njihova upotreba.

Kineska Knjiga o lekovitom bilju je napisana tokom dinastije Ming (1152-1578). To je lista od skoro 2.000 bilja i ekstrakata. 
Najnovije izdanje farmakopeje Narodne Republike Kine (najviši službeni akt izdat od strane vlade kojim se određuju propisi za izradu lekova, potvrdu porekla, ispitivanje kvaliteta lekova i njihovo doziranje i čuvanje) sadrži više od 500 pojedinačnih biljaka i skoro 300 složenih formulacija biljnih lekova.

Kada se zapadna konvencionalna medicina proširila na Istoku, u Kini su je smatrali folklorom. Ali od 1949, kineska vlada je podržala upotrebu kako tradicionalne kineske, tako i zapadne medicine.

Kineski biljni lekovi su prvi put izazvali pažnju u SAD 1970. godine. Danas, u skoro 50 američkih država rade licencirani praktičari orijentalne medicine, a ima oko 50 koledža orijentalne medicine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Od više od 5.000 medicinskih biljnih vrsta u Kini, mali broj je potencijalno toksičan za ljudski organizam, ali mogu da izazovu štetne reakcije kod onih koji uzimaju lekove. Pored toga, biljne formule se često vrlo složene i proizvođači ponekad greše. 
Na primer, u slučaju biljnih proizvoda za mršavljenja, proizvođače zbunjuju dve kineske biljke sa sličnim imenima pa je greškom korišćena pogrešna biljka što je dovelo do teškog oštećenja bubrega koji je za neke bio fatalan.


Нема коментара:

Постави коментар