19.7.14.

Epidemija kondiloma: kako se dobijaju i prenose


Više od polovine seksualno aktivnog
 stanovništva je zaraženo HPV-om 
Svako ko je bar jednom imao seksualni odnos, rizikovao je da dobije HPV. Manifestuje se virusnim bradavicama koje su najčešće locirane na polnim organima i kod žena i kod muškaraca. Kod žena se mogu pojaviti u cervikalnom kanalu i na grliću materice, a kod muškaraca i na testisima i ređe, u mokraćnom kanalu.
Kondilomi se pojavljuju i u analnom otvoru kao i oko njega, ali i u grlu i na jeziku. Kada su na koži, izgledaju kao sitne bradavice na peteljci tzv. viseće bradavice ili čvrsto priljubljene uz kožu, najčešće na rukama, ispod pazuha, ispod grudi kod žena, na vratu, oko očiju.
Sam virus se može dobiti isključivo polnim odnosom sa partnerom koji je zaražen HPV-om. Međutim, kondilomi se mogu preneti i direktnim kontaktom preko zaražene kože i sluzokože, obično tokom oralnog, polnog ili analnog seksa sa inficiranim partnerom.
Najčešće se pojavljuju kada dodje do slabljenja imuniteta, ali se HPV može aktivirati i bez očiglednog "okidača", kao što je neka druga bolest, posebno ako je iz grupe seksualno prenosivih oboljenja, ili zbog uzimanja određenih lekova.

Nedostatak folne kiseline i vitamina A takođe se može manifestovati virusnim bradavicama.
HPV se prenosi isključivo seksualnim putem, ali se same virusne bradavice mogu preneti i direktnim dodirom. Tako se može dogoditi da se i kod osoba koje nemaju HPV, pojave polne, analne, kožne ili oralne virusne bradavice. 

 

 

 

 

Biljna krema Papiloma za uklanjanje

spoljnih kondiloma detaljnije i naručivanje

ili telefonom 00381637636702

 

Zašto su kondilomi ozbiljna bolest


Infekcija humanim papiloma virusom je povezana sa gotovo 90 procenata svih malignih tumora grlića materice i predstavlja značajan faktor rizika za karcinom vagine, anusa, vulve i penisa.
Sa aspekta kancerogenosti, tip HPVse deli na niskorizične, srednjerizične i visokorizične podtipove.
Tako su podtipovi broj 6 i 11 uzrok genitalnih bradavica, ali se smatraju niskorizičnim  jer će veoma retko izazvati genitalni ili analni rak.
S druge strane, podtipovi broj 16 i 18 retko izazivaju kondilome, ali su u grupi visokorizičnih jer mogu dovesti do raka grlića materice ili analnog karcinoma.


Pored toga, cervikalne bradavice (unutrašnji kondilomi koji se nalaze u cervikalnom kanalu) mogu se preneti na novorođenče prilikom prolaska kroz zaraženi porodjajni kanal.
Ipak, bez obzira na to o kom se podtipu radi, ove bradavice treba uklanjati jer se sam virus nalazi u tkivu, pored bradavice, a ni jedan virus nije dobrodoša




Biljne vagitorije Papiloma za intimnu higijenu protiv 
cervikalnih (unutrašnjih) kondiloma  detaljnije i naručivanje
ili telefonom 003817636702 





Нема коментара:

Постави коментар