3.8.14.

Kad zglobovi zabole - biljna terapija



Nekada su jesen i zima bile uobičajeno vreme za pojačan bol, otoke i ukočenost zglobova i mišića, zbog velike vlage, ali poslednjih godina kada su leta postala kišovita i to godišnje doba donosi mnogo nevolja reumatskim bolesnicima.  Lek za reumatske bolesti ne postoji, ali biljna terapija može da uspori zapaljenski proces i da znatno umanji tegobe.

Reuma je opšti termin za bol u zglobovima, mišićima i okolnom mekom tkivu.
U Srbiji čak 3/4 stanovnika starijih od 50 godina boluje
od neke reumatske bolesti, a najugoženiji su Vojvođani



Najčešće reumatske bolesti su osteoartritis kada je hrskavica između zglobova oštećena i vremenom nestaje,  reumatski artritis koji spada u autoimune bolesti kao i lupus, i giht, odnosno upala zglobova kao i kod artritisa, ali praćena taloženjem mokraćne kiseline u zglobovima.
Simptomi su manje - više zajednički:
-bol i oticanje zglobova, posebno manjih zglobova šaka i stopala
-ukočenost zglobova, pogotovo nakon spavanja ili odmora
-smanjena pokretljivost
-mišićna slabost
-umor
-deformacija “pogođenih” zglobova.
Osnova delovanja većine biljaka koje pomažu kod ovih oboljenja su omega masne kiseline koje su, naučno je dokazano, veoma korisne za ta stanja.
Boražina se koristi prvenstveno kao ulje iz semena ove biljke čije lišće su kao lekovite koristili još stari Rimljani. Ulje sadrži visok procenat esencijalne masne kiseline poznate kao gama-linolenska kiselina (GLA) koje ima i u noćurku i crnoj ribizli. Ova kiselina usporava i zaustavlja inflamatorna stanja tipična za reumatske bolesti. Ulje iz semena boražine dokazano smanjuje bol i otoke.
Malo je poznato da konopljika deluje protiv bolova. Ulje sadrži od 50 do 70 procenatra  Omega 6 kiseline i od 15 do 25 procenata Omega 3 masne kiseline koje takođe ublažavaju upalne procese.
Kora bela vrbe koja se u sintetičkom obliku prodaje kao aspirin, od davnina se koristi protiv bolova i groznice mada je utvrđeno da je u prirodnom obliku efikasnija od aspirina zbog drugih aktivnih jedinjenja koje sadrži.

Krema Bonefleks za reumu, išijas, giht 

 detaljnije  i naručivanje

ili telefonom 0637636702

U jednoj nemačkoj studiji u kojoj je učestvovalo 78 ispitanika, zabeleženo je da je posle dve sedmice korišćenja salicina iz kore bele vrbe, kod  14 procenata obolelih od reumatskih bolesti znatno smanjen bol. Kod pacijenata sa osteoartritisom kuka ili kolena taj procenat je duplo veći.
U studiji objavljenoj u Američkom medicinskom žurnalu, prikazani su rezultati korišćenja salicina iz vrbine koren kod pacijenata sa hroničnim bolom u leđima. Kod 35 procenata učesnika u ovoj studiji je bol gotovo potpuno nestao.
Kod oralnog korišćenja bele vrbe važe iste mere opreza kao i kod aspirina, jer kora sadrži salicilate zbog čega ne bi trebalo da je koriste bubrežni bolesnici i ljudi sa čirom na želucu, trudnice i dojilje, kao ni deca do 12 godina. Ne bi je trebalo koristiti duže od 21 dana u kontinuitetu.
U kombinaciji sa ginkom, vitaminom E i belim lukom, bela vrba povećava rizik od krvarenja. 
Oralnu primenu treba prekinutui najmanje dve sedmice pre i posle operacije.
Eukaliptus je još jedna biljka čije je povoljno dejstvo na reumatske bolesti dokazano. Lišće eukaliptusa se koristi protiv bolova, a pošto sadrži tanine može biti od pomoći i u smanjenju otoka zglobova. Poželjno je da se kod lokalne primene ulja od eukaliptusa koriste i tople obloge na bolnim mestima jer se povećava efekat eukaliptusa na otečene zglobove.
Zeleni čaj je jedan od najpopularnijih pića u svetu i kao sredstvo za smanjenje upala u organizmu. U jednoj studiji iz 2010. je utvrđeno da zeleni čaj pomaže kod osteoartritisa i reumatskog artritisa.
Klinički je dokazano da kurkumin,
 sastojak iz korena kurkume pomaže
Kurkuma je žuti prah iz cveta istoimene biljke. Testovi na pacovima su pokazali da ova indijska biljka ima najbolji efekat protiv bolova u zglobovima kada se koristi oralno. Laboratorijske studije na pacovima su takođe otkrile da ova biljka može da uspori napredovanje reumatskog artritisa.
Đumbir je poznat kao biljka koja je veoma korisna za stomačne probleme, ali u svežem stanju ima i jaka antizapaljenska i analagetska svojstva. Koren ove biljke smanjuje upalu  delujući kao inhibitor prostaglandina, na isti način kao i ne-steroidni anti-inflamatorni lekovi (NSAID).  
Studije pokazuju da đumbir opušta mišića i ublažava bol. Koren ove biljke se koristi kao dodatak jelima ili se kuva kao čaj.
Bosvelia ili indijski tamjan sadrži specifične aktivne anti-inflamatorne sastojke - bosvelijske kiseline koje ublažavaju bol uzrokovan artritisom, bez neželjenih efekata. Istraživanja na životinjama su pokazala da značajno smanjuju upalu. Jedno ispitivanje na ljudima je dokazalo da je od 175 pacijenata sa reumatskim artritisom kod 122 smanjeno naapredovanje zapaljenskog procesa za samo dve do četiri nedelje nakon početka korišćenja bosvelie.
Najbolji rezultati se postižu kombinovanjem ovog bilja koje udruženo istovremeno deluje na bol, otoke, ukočenost i usporava zapaljenske procese. Pored toga, lokalna primena u obliku krema ili masti je nejbezbednija jer se u tom obliku sve biljke mogu koristiti neograničeno i bez neželjenih efekata. Ukoliko odlučite da sami napravite neku kremu, proučite međusobne interakcije bilja koje želite da koristite kako ne biste pogrešnim kombinovanjem neutralisali dejstvo nekih od njih.



Нема коментара:

Постави коментар