13.7.14.

Ekcem - osip koji svrbi


Leto je blagoslov za većinu ljudi, ali je pravo prokletstvo za milione koji hronično pate od kožnih oboljenja. Suva, crvena, ljuspičasta koža i nepodnošljiv svrab postaju još teži kada je vazduh topao i vlažan, a koža češće izložena sunčevoj svetlosti. Najčešća bolest kože je ekcem mada poslednjih godina i psorijaza postaje sve masovnije oboljenje.

Seboreični dermatitis kao posledica preterenog lučenja sebuma

Ekcem je opšti termin za bilo koju vrstu dermatitisa ili osipa koji svrbi. Sve vrste ekcema izazivaju svrab i crvenilo, a neki i plikove, prutanje ili zadebljanje kože. 
Obično je lokalizovan na unutrašnjem delu lakta, na kolenima, leđima, licu, šakama i dlanovima, ali neke vrste ekcema mogu da pokriju veći deo tela.
Tačan uzrok ekcema nije poznat, ali se smatra da je povezan sa suviše jakom reakcijom imunog sistema na neki nadražaj. Uzrok mogu biti i nedostaci u zaštitnom sloju kože koji omogućavaju prodor spoljnih bacila u kožu. 
Osip i svrab mogu biti odgovor organizma na određene supstance u hrani, piću ili lekovima, na kontakt sa grubim materijalima, sapunima, dlakama životinja. Previse toplo ili hladno vreme i vlaga, pojačavaju ove neprijatne i bolne simptome ekcema.
Stres se sve češe označava kao jedan od uzroka pojave ekcema, ali za to  nema sigurnih dokaza. Za sada se može tvrditi samo da stres može pogoršati stanje. Ekcem nije zarazan i ne može da se prenosi sa osobe na osobu.

Lečenje beba je posebno teško zbog kortikosteroida koje sadrže kreme



Postoji nekoliko tipova ekcema, ali je najčešći atopijski dermatitis koji je u većini slučajeva posledica nasleđene sklonosti ka određenim bolestima kao što su astma i polenska alergija.
Često pogađa decu, čak i novorođenčad, ali se kod većine gubi posle 10. godine života. Kod nekih ljudi ostaje doživotno kao suva, iritirana koža, dermatitis na rukama, ponekad na kapcima, a retko izaziva i herpes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lečenje ekcema

Savremena medicina i farmacija nemaju rešenje za ekcem. Postoje mnogobrojne kreme i oralni lekovi, ali svi oni samo ublažavaju simptome. Većina tih medikamenata sadrži kortikosteroide koji imaju ozbiljne štetne efekte. 

Atopijski dermatitis je najčešći oblik ekcema
Hajde da se čovek i  pomiri sa povećanjem težine koju izazivaju ili uništavanjem kolagena zbog čega se koža tanji i pojavljuju se strije i pucaju kapilari. 
Medjutim, slabljenje imuniteta i mogućnost komplikacija i kod najmanje infekcije, povećanje rizika od katarkte i glaukoma i osteoporoza koja je najčešća posledica ovih lekova, svakako su ozbiljan problem.







Koristite lekovito bilje
Biljna krema Unimel protiv
ekcema, psorijaze, keratoza 
detaljnije i naručivanje
ili telefonom 0637636702

Postoje mnoge biljke koje pomažu kod ekcema, iako može proći dosta vremena da se pronađe najbolja za svaku pojedinačnu osobu, a posebno je teško naći pravu kombinaciju i odrediti količine svake biljke u lekovitoj mešavini.
Seme mlečnog čkalja, mirta, sladić, đumbir, boražina i gavez su najpoznatije biljke za lečenje ekcema. Olakšanje i smirenje donose i kopriva i kantarion jer sadrže supstance koje su efikasne protiv bakterija, crvenila i upale.
Od čaja od ovih biljka možete pripremiti tople obloge koje ćete stavljati pet puta u toku dana i ostaviti da stoje na obolelim mestima po 20 minuta.
List čička u kombinaciji sa štaveljom, broćikom, biljkom dan i noć i crvenom detelinom je posebno dobar za skidanje ekcematoznih naslaga sa kože. Čaj od ove mešavine treba piti tri puta dnevno, a korisno je istovremeno stavljati i obloge. 

Noćurak se u  biljnoj medicini
smatra jednom od 
najlekovitijih biljaka za kožu
Od cveta noćurka, lista bokvice i bresta sitno samlevenih, sa malo vode možete napraviti oblogu, a ako ste veštiji i kremu. Oblogu treba ostaviti na obolelom mestu jedan sat, tri puta dnevno. Nakon uklanjanja oblge, kožu treba oprati i nežno istrljati.
Pomažu i neka biljna ulja, kao što je suncokretovo hladno ceđeno ulje koje smiruje upalu.Mešavina bademovog ili maslinovog ulja sa nekoliko kapi etarskog ulja ruže, geranijuma, kleke, lavande ili nane. Sa ovom kombinacijom budite vrlo oprezni jer su etarska ulja moćne supstance koje se moraju tretirati sa posebnom pažnjom kako ne biste oštetili kožu.

Нема коментара:

Постави коментар