22.7.14.

Gorko ne zaslađivati: podstiče varenje

Artičoka je odlična preventiva za
 srčana oboljenja
Francuski običaj da obrok počne gorkim aperitivom ima smisla - malo gorčine otvara apetit jer podstiče lučenje želudačnog soka što je važno za varenje.
Gorčina provocira naš mozak da pošalje signal celokupnom digestivnom traktu - jetri, pankreasu, crevima da uskoro stiže hrana. Tako reagujemo na gorčinu iz hmelja u pivu, a sličan efekat izazivaju artičoka, maslačak i list od cvekle, pelin, gorčica ili bilo koja druga "gorka" biljka. 
Evo nekoliko načina da pokrenete svoje organe za varenje koristeći gorke biljke. 
Možete napraviti salatu od maslačka ili atričoke koju ćete začiniti sokom od limuna i tako započeti obrok ili da popijete šolju čaja od gorčice, pelina ili hmelja, 15-20 minuta pre jela.
Čaj napravite tako što ćete kašičicu gorčice ili pelina, ili supenu kašiku hmelja, preliti šoljom vrele vode i ostaviti pet minuta, a onda procediti. 
Vaše varenje će biti mnogo bolje!

Нема коментара:

Постави коментар