13.7.14.


Za pušače - zeleni čaj protiv raka


Šolja zelenog čaja svakog dana
Ako ste pušač, dovoljno je da svakog dana popijete samo šolju zelenog čaja i da znatno smanjite rizik od raka pluća. A i ako niste, smanjićete rizik da obolite od ove teške bolesti. 
Ovo je rezultat studije metodom slučajnog izbora među obolelima u jednoj bolnici na Tajvanu gde je rak pluća vodeći uzrok smrtnosti. 
Testirani su pušači i nepušači. Kod ispitanika koji ne puše i ne piju zeleni čaj, rizik od raka pluća je oko 5 puta veći nego kod onih koji popiju samo šolju ovog čaja svakog dana. 
Među pušačima, taj procenat je veći nego dvostruko - oni koji uopšte nisu pili zeleni čaj imali su za oko 12 puta puta veći rizik u poređenju sa onima koji su pili najmanje jednu šolju dnevno. 
Ova sposobnost zelenog čaja se pripusuje činjenici da sadrži velike količine polifenola koji su snažni antioksidansi i imaju jako inhibitorno dejstvo kod malignog tumora.
Istraživači Instituta za biomedicinska istraživanja u Los Anđelesu razjasnili su kako zeleni čaj menja metabolizam ćelija raka pankreasa, smanjujući rizik od bolesti ili usporavajući rast malignih ćelija što otvara nove mogućnosti za istraživanje antikancerogenog dejstva ove biljke.
Utvrdeno je da EGCG, jedna od supstanci koju sadrži zeleni čaj, menja metaboličke procese ćelija raka tako da smanjuje otpuštanje njihovih štetnih enzima, usporava rast i razmnožavanje i njihovo širenje na druge organe. 
Kod muškaraca obolelih od intraepitelne neoplazije, prethodnice raka prostate, koji su pili 6 šolja zelenog čaja dnevno, znatno je smanjen rast tih ćelija i mogućnost dobijanja raka prostate, pokazala je jedna italijanska studija od pre tri godine.
Zeleni čaj je, pored aloe vere, verovatno jedna od najispitivanijih biljaka. Sva naučna istraživanja pokazuju da ima antikancerogeno dejstvo, ali mehanizam njegovog delovanja još nije dovoljno naučno objašnjen što je glavna prepreka za proizvodnju lekova. 

Нема коментара:

Постави коментар