13.7.14.


Zašto se vene šire?

Vene imaju važnu ulogu u prenošenju  krvi iz raznih delova tela do srca koje je prečišćava i vraća u sve naše organe. U nogama krv mora da "putuje" u smeru suprotnom od gravitacije, što znači da vena, između svakog otkucaja srca, mora da izdrži težinu krvi. To im obezbeđuju posebni "ventili", venski zalisci koji se otvaraju i zatvaraju kako bi zadržavali i propuštali krv da u ritmu otkucaja srca teče prema njemu. 
Kada su vene oštećene i ovi “ventili” ne funkcionišu ispravno, gravitacija nadjačava cirkulaciju i krv se zadržava u venama vršeći pritisak na venske zidove koji popuštaju, vena se uvećava i postaje vidljiva na površini kože. Ove otečene i vidljive vene, poznate su kao proširene vene i pauk vene.

Uzroci i simptomi

Proširene vene su među najčešćim simptomima bolesti vena i drugih vaskularnih problema. Češće su kod žena nego kod muškaraca, ali i kod jednih i kod drugih stvaraju iste probleme: bolovi i grčevi u nogama, otečeni zglobovi, osećaj teških nogu, venske ranice.
Bolest vena muči milione ljudi, ali postoje određeni faktori rizika zbog kojih su neki ugroženiji: trudnice, gojazni, ljudi koji zbog posla dugo stoje ili sede. Proširene vene su često nasledne, a dodatni faktori rizika su kardio - vaskularne bolesti, dijabetes, visok krvni pritisak. Treba imati u  vidu da se i kod oboljenja vena   koje nisu vidljive javljaju isti simptomi. Ta oboljenja mogu potencijalno biti veća opasnosti  po zdravlje, a u nekim slučajevima i po život. Zato ih nemojte ignorisati misleći da ako se vaše vene ne vide na površini kože, nema razloga za brigu.  

Lečenje biljem

Biljna krema Venorm za 
uklanjanje proširenih vena
detaljnije i naručivanje
ili telefonom 0637636702
Kostrika i hamamelis su posebno korisni u olakšavanju bola. Kostrika sadrži supstance koje smanjuju upalu. Ove biljke je najbolje koristiti kao obloge od čaja.
Kantarton takođe smanjuje upalu i koristi se spolja, a može se unositi i oralno. Ovu biljku treba koristiti svežu ili osušenu zamrzavanjem jer gubi svoja lekovita svojstva ako se suši na vazduhu.
Kada se primenjuju spolja, lavanda, hajdučka trava, neven i kamilica će takođe smanjiti upalu i pomoći u jačanju zidova vena. Divlji kesten se dugo smatrao nezaobilaznom biljkom  u lečenju proširenih vena, ali se pokazalo da nema  značajniji efekat.

Нема коментара:

Постави коментар