23.11.14.

Prirodni analgetici jaki kao farmaceutski lekovi, a bez neželjenih efekata



Na žalost, akutni ili hronični bol je nešto što svako iskusi u nekom trenutku svog života. Bol je moćan signal organizma da nešto nije u redu. Uobičajeno je da u tim situacijama odmah  posegnemo za nekom tabletom protiv bolova. Međutim, postoji više prirodnih rešenja koja mogu biti delotvorna ili čak i efikasnija od sintetičkih lekova. Evo tri od njih.

Biljka bosvelia, često nazivana  Indijski tamjan potiče iz suvih oblasti Indije, Afrike i Mediterana. Odavno je poznata po svojim anti-inflamatornim svojstvima što je značajno jer zapaljenje je često uzrok hroničnog bola. Jedinstvene kiseline (bosvelik kiseline) blokiraju hiperprodukciju citokinetičke aktivnosti u oštećenim tkivima i poboljšava protok krvi u zglobovima. 
Bosvelia uklanja ili 
ublažava bol kod svih reumatskih stanja
Ova kombinacija se pokazala uspešnom kod zapaljenja zglobova jer poveća pokretljivost i smanjuje ukočenost, ali i kod smanjenjenja zapaljenskih stanja kao što Kronova bolest, reumatoidni artritis, osteoartritis, ulcerativni kolitis i drugih bolova. Mnoge studije su pokazale da je jednako efikasan kao i nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID) čija dugotrajna upotreba može dovesti do krvarenja u želucu i crevima i u ekstrenim mogu da se završe tragično.

Kurkuma je snažan antiinflamatorni začin hrani sa izuzetnim svojstvima ublažavanje bolakoji se koristi u indijskoj i azijskoj kuhinji. Utvrdjeno je da kurkuma ima bolji efekat od mnogih drugih lekova protiv bolova kod artritisa i drugih bolova u zglobovima, ukočenosti, grčenja mišića i drugih hroničnih bolnih stanja. Sastojci painkiller i COKS-2 inhibitor u kurkumi imaju sposobnost ne samo da zaustavi zapaljenja već i da suzbijenervni  bol što je izuzetno korisno kod fibromijalgije. 

Astaksantin povećava i plodnost muškarca
Astaksantin je supstanca tamno crvene boje koju sadrže alge Haematococcus, a poznat je i kao kraljevski karotenoid. 
Ove alge se uzgajaju u slatkoj vodi. Utvrđeno je da je to jedan od najjačih analgetika u prirodi. 
Nekoliko studija na životinjama i kliničkih ispitivanja pokazuje da astaksantin prirodno blokira mnoge transmitere za bol bez sporednih efekata. 
Sve ove prirodne lekove mozete kupiti i kod nas.

Нема коментара:

Постави коментар