24.11.14.

Boli vas grlo? Ostavite antibiotike!



Pripremite se za sezonu infekcija

Ne morate uvek, kada vas zaboli grlo, piti antibiotike, naročito ako je upala izazvana virusnom infekcijom na koju antibiotici ne deluju. Pokušajte sa prirodnim lekovima koji mogu biti vrlo efikasni, bez štetnih posledica.



 

Slana voda


Ispiranje slanom vodom je verovatno najpoznatiji i najpopularniji  lek za bol u grlu i to sa dobrim razlogom. Slana voda drenira otečena tkiva i na taj način saniraju upalu. Pored toga, slano okruženje sprečava bakterije da se razmnožavaju.
Ne treba preterivati sa količinom soli. Najbolje je da u čašu tople vode sipate ravnu supenu kašiku soli. Grgoljajte 10-tak sekundi tri do četiri puta dnevno,  dok infekcija ne prodje.

Beli luk


Beli luk možda nije najprivlačniji lek za bol u grlu, ali  je argumentovano i najefikasniji. Sadrži brojna bioaktivna jedinjenja, uključujući  jedinjenje sumpora alicin koje poseduje značajna antibakterijska, antimikrobna, antivirusna i antigljivična svojstva. Istraživanja su pokazala da beli luk uspešno deluje kod velikog broja infekcija.
Treba uraditi ovako: čen belog luka stavite u usta na svku stranu obraza po jedan, i sisajte. Nema potrebe da grizete beli luk mada možete to da uradite posle 15-tak minuta sisanja, da biste oslobodili alicin koji će vam dezinfikovati usnu duplju. Onda možete da izbacite luk iz usta. Ovo treba uraditi jednom dnevno.  
Da biste neutralisali miris belog luka, možete istovremeno sisati i iseckan svež karanfilić ili žalfiju koji takodje imaju protivupalno dejstvo.

Jabukovo sirće


Kao i beli luk, jabukovo sirće nije najprijatniji lek, ali mnogi ljudi se kunu u njega. Jabukovim sirćetom možete tretirati upalu grla jer njegova visoka kiselost uništava većinu bakterija, ali ako dodate i med možete poboljšati ukus i ublažiti bol izazvan infekcijom. Ljuta paprika je takođe dobar sastojak koji možete dodati, zbog visoke koncentracije kapsaicina koji je, dokazano, vrlo efikasan protiv zapaljenja i bolova.
Za najbolje rezultate, jednu supenu kašiku jabukovog sirćeta pomešajte sa kašikom meda i čajnom kašikom kapsaicina u prahu koji mozete kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane ili prosto istucajte jednu  feferonku, sipajte u šolju tople vode i popijte ujutru na prazan stomak. Ako  radije ne biste pili, ovu mešavnu možete i grgoljiti, ali onda povećajte količinu jabukovog sirćeta na dve do tri supene kašike.




Нема коментара:

Постави коментар