28.3.15.

Visok krvni pritisak? Pet prirodnih začina za rešavanje problema!




Visok krvni pritisak može biti uzrokovan mnogim faktorima, uključujući starost, pol, rasnu ili nacionalnu pripadnost i genetsko nasleđe, prekomernu težinu, fizičku neaktivnost, pušenje i pijenje alkohola. Hipertenzija je stanje poznato kao "tihi ubica" jer vrlo često nema nikakvih znakova upozorenja, ali može dovesti do fatalnih srčanih i moždanih udara.


Hipertenzija je najmasovnija bolest na svetu
Postoji mnogo lekova koji mogu da pomognu, ali često mogu da imaju neželjene sporedne efekte kao što su slabost, vrtoglavica i rizik za poremećaj ravnoteže elektrolita. Biljni začini imaju slične efekte bez ovih neprijatnosti i nuspojava.

1. Beli luk


Beli luk je odavno poznat kao regulator visokog pritiska, a proučavanje njegovih efekata datira iz 1993. godine. Tada je kliničkim ispitivanjma utvrdjeno da je kod pacijenata sa visokim krvnim pritiskom koji su unosili velike doze belog luka smanjen krvni pritisak bez značajnih sporednih efekata.

2. Kardamon


Ovaj sladunjav i aromatičan indijski začin, možda najviše upotrebljavan  u ovoj zemlji ispitan je 2009. godine kod pacijenata sa primarni hipertenzijom. Ovi pacijenti su dnevno dobijali 3 grama kardamona u prahu  i utvrđeno je da je krvni pritisak znatno smanjen, bez  neželjenih sporednih efekata.

3. Crni luk


Ova gotovo sveprisutno povrće koristi se u kuhinjama širom sveta, sadrži jedinjenje pod nazivom kvercetin. Ovo je antioksidans flavonol i utvrđeno je da smanji krvni pritisak kod bolesnika sa hipertenzijom,  prema istraživanju objavljenom 2007. u Journal of Nutrition.

4. Kurkuma


Ovaj začin se koristi u raznim indijskim jelima. Njeno dejstvo na regulsanje krvnog pritiska objavljeno je u u jednoj studiji u Journal of Nutrition ispitivala efekte kurkume na smanjenje krvnog pritiska kod obolelih od teškog bubrežnog oboljenja lupus nefritisa. Takođe je poznata po svojim antiupalnim svojstvima.

5. Cimet


Jedan od najčešće korišćenih začina u američkoj ishrani, cimet je predmet dobrim delom istraživanja i za visok krvni pritisak i dijabetes. U jednoj studiji  je utvrđeno da se uzimanjem 2 grama cimeta dnevno, za tri meseca pritiak se vraća u normalu.

Нема коментара:

Постави коментар