10.2.15.

Silimarin održava zdravlje jetre i sprečava rak


Čak i kada je neko zdrav, jetra ima ima puno posla. To je najveća fabrika u organizmu koja preradjuje materije koje unosimo i uklanja štetne sastojke iz tela. 

Sikavica je slična čičku, ali to nisu iste biljke
Biljka sikavica ili šareni čkalj od davnina je poznata kao lek za jetru, ali i za bubrege i žučnu kesu, zahvaljujući sastojku silimarinu.

Istraživači koji proučavaju silimarinpoput onih sa Univerziteta u Merilendu, veruju da njegova anti-kancerogena svojstva proizilaze iz činjenice da je u stanju da smanji ili zaustavi dotok krvi u tumor ili ćelije raka, čime zaustavlja njihovu sposobnost da se razmnožavaju i šire u druge delove tela.

Utvrdjena je i njegova  snažna antioksidansna i antiinflamatorna sposobnost koja je korisna kod drugih oboljenja jetre kao što su hepatitis ili umereni oblik ciroze.

Pored toga, jedna klinička studija je pokazala da je zatrovanost jetre kod dece koja su primala hemoterapiju u lečenju limfoblastične leukemije znatno smanjena, a efikasnost  hemo tretmana je ostala ista.

Silimarin se već prodaje kao suplement, ali možete i da pijete čaj od sikavice koju ćete naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Mesec dana pijte svakog dana jednu – dve šolje sveže pripremljenog čaja i sačuvaćete vašu jetru  i preventivno delovati na ceo organizam. Ovu terapiju ponavljajte svakog proleća.




Нема коментара:

Постави коментар